Zapiski plesnega izobraževanje v Londonu

Avgusta so se naše jazz plesalke za 6 dni odpravile izobraževat v London. Lepe spomine je vsak dan zapisal Danijel Mišon, ki jih je spremljal v angleški prestolnici. Dnevi so bili polni plesa, druženja, raziskovanja … Vsekakor izkušnja, ki jo mlade plesalke ne bodo kar tako pozabile!

1. DAN

Jutranji zbor in snidenje je bilo kljub zgodnji uri nadvse veselo in polno dobre energije. Staršem smo pomahali v slovo in že smo se zapletli v pogovor in poskušali malce nadoknaditi čas poletnih počitnic, ko se nismo tako redno srečevali. Dež nas je spremljal celo pot do Zagreba, a nikakor ni spral nasmehov z naših obrazov. Nekaj dolgih trenutkov je minilo do prijave na let in končnega vkrcanja na naše letalo v smeri Londona. Tokrat smo bili gostje na krovu Lauda Air. In kot bi mignil smo že vzleteli in zaspanost je terjala svoj davek – le malo oči je ostalo odprtih. Miren let, letališke formalnosti, zbor pri mini busu, ki je našo skupino dostavil tik pred vrata plesnega studia Pineapple. Veliko časa za spoznavanje ni bilo, kajti ura je že kazala predvideni začetek prvega treninga. In naše krasne plesalke so se čudovito ujele v tok učenja in osvajanja koreografije. Spremljevalna ekipa si je vzela trenutek za obisk bližnjega coffee shopa in planiranja, kako po zanimivih treningih zasluženo napolniti naše želodčke. Kratke pavze med klasi so hitro minevale, a kljub utrujenosti in pomanjkanju spanca so plesalke nadvse uspešno odplesale tudi zadnjo uro treningov prvega dne. Spoznali smo tudi lastnico in ustanoviteljico plesnega centra in se za spomin na koncu še skupinsko fotografirali. Povabilo in obisk trgovine s plesnimi dodatki nasproti studia ter več kot zasluženo pozno kosilo, tokrat v italijanski restavraciji Spaghetti house. Imenu in ponudbi primeren je bil seveda tudi naš izbor jedi: prevladili so špageti bolognese in cezar solata. Čakal nas je še sprehod do hostla, kjer bomo bivali naslednje dni. Razdelitev po sobah in večerni sestanek s pregledom aktivnosti novega dne, pa nas že počasi zmanjkuje … Veselimo pa se dogodivščin novega dne.

2. DAN

Dobrojutranja voščila ob zajtrku, skok v sobe po stvari za trening, prečkanje ulice in že smo sedeli na ikoničnem rdečem ‘double-decker-ju’ v smeri plesnega studia, tokrat Manor LND. Hitra registracija in prijava, obisk garderobe, uvodne besede trenerja Jacoba in asistenke Karen in akcija!
Tokrat se je klasu pridružil tudi Matic in po obrazni mimiki sodeč so uživali vsi udeleženci. Čas med obema treningoma smo izkoristili za obisk bližnje restavracije Frame (danes na naših krožnikih različne solate, tortilla wraps, testenine, hamburgerji). Sledila je izpolnitev jutranje obljube – obisk sosednjega Starbucksa.
Barista je bil navdušen nad tako veliko skupino dobro razpoloženih in poprosil nas je za skupinsko fotografiranje. To skromno željo smo brez težav uresničili tudi brez pomoči zlate ribice. Naslednjo uro smo preživeli sproščujoče-posedajoče v zelenem objemu Finsbury Parka.  Sprehod nazaj do plesne dvorane in nabiranje novih izkušenj v družbi plesne učiteljice Elle. Ob koncu še skupinska fotografija za spomin, kratek postanek v trgovini in nakup malice za popoldan ter mini presenečenje za našo plesalko Stello, v obliki barvitega rojstnodnevnega krofka, ter neizogibna družna ‘happy birthday’, tokrat šestindvajsetglasno! Spust v londonski Underground in obisk želenih trgovin na opevani Oxford Street. Razdeljeni v tri skupine smo obiskali vse, kar se je v omejenem času dalo. In ponudba je resnično pestra in ponuja zadoščenje za vse želje. Še skok na našo ‘rdečo 19-ko’, ki nas je za zaključek dneva v nekaj minutah dostavila tik pred vrata londonskega domovanja.
Glede na uro in vse aktivnosti dneva smo si, precej utrujeni, a kljub vsemu zadovoljno nasmejani voščili drug drugemu le še lahko noč.

3. DAN

Po zajtrku nam je jutro popestril še (na srečo lažni) požarni alarm, sledil je že ustaljeni zbor pred domovanjem in avtobusni prevoz do plesnega centra (tudi danes nadaljevali z obiskom v Manor LDN). Današnje dopoldne v družbi vrhunskega učitelja Josha. Naša dekleta pa odlično preklopila iz počitniškega ‘mooda’ in sledijo različnim plesnim stilom, zahtevnostnim stopnjam, navodilom trenerjem … Resnično smo ponosni na njihovo prizadevnost, prikazano voljo in vložen trud. Po opravljenem dopoldanskem treningu je sledil zaslužen čas za premor, ki smo ga izkoristili za kosilo, po želji tudi desert (saj vemo obisk katerega coffee shop-a resnično šteje?).
Polno zapolnjen urnik dneva nas je gnal novim plesnim izkušnjam naproti. In še kot vsak tokratni londonski trening nas je (obojestransko) prevzel tudi ta. Zbrana družba se je nato odpravila v raziskovanje mesta … in imeli smo kaj videti. Plesno utrujene (in utrjene) noge so kljub vsemu zmogle še velik krog mimo Buckingham Palace, Westminster Abbey, House of Parliament, Elizabeth Tower (Big Ben), Downing Street, Trafalgar Square in seveda Piccadilly Circus, kjer je res pisano krožišče in stičišče. In prav tu, sredi tujega velemesta, se je ponovno pokazalo veselje do plesa – naša dekleta so sredi trga zaplesala in se pridružila plesnim animacijam, katerim smo bili priča. Kot pričakovano – so navdušila vse zbrane.
In verjetno bi se lahko večer nadaljeval v sproščenem poplesavanju na trgu, a potrebno je prihraniti nekaj prave energije še za nove plesne izzive, ki dekleta čakajo v petkovem dnevu. Spet smo lovili naš rdeči bus, da nas varno popelje do zasluženega počitka.

4. DAN

Že ustaljeno jutranje snidenje v jedilnici, zbor pred našim domovanjem in skok na ‘devetnajstko’ je potekalo kot dogovorjeno in napovedano. Današnji dopoldanski klas je bil intenzivno zastavljen – polne tri ure v družbi plesnega učitelja Taylorja. Kar nekaj lepih besed pohvale so bila deležna naša dekleta, in kot je potrdil naš Matic, povsem zasluženo in na mestu. Ugotavljamo, da čas prehitro mineva, ko nam je tako prijetno … Prehrano in nabiranje novih moči smo danes zastavili malce bolj lahkotno, zgolj manjši obrok (sendvič, toast, wrap …) saj jih je čakal še en theater jazz trening v družbi učiteljice Luce. Kljub napornim aktivnostim minulih dni so tudi ta zadnji trening opravile krasno. Tik pred slovesom so si dekleta ogledala še ponudbo majic in puloverjev ter si privoščile še kakšen tovrsten spomin na druženja minulih dni.
Sprehodili smo se še do podzemne železnice in se zapeljali do prepoznavnega ‘London Eye’ razglednega kolesa, tik ob reki Temzi. Kljub želji, da se zapeljemo ogledni krog, smo glede na kratko odmerjeni čas morali to aktivnost tokrat prihraniti za naslednji obisk Londona. Gneča je bila enostavno prevelika in vzelo bi nam preveč časa, ki pa nam ga ob obilici vsega, kar mesto ponuja, že tako primanjkuje. Kratek sprehod ob reki in pozno kosilo v čudoviti restavraciji Honest Burgers s široko ponudbo, tudi vegetarijanskih in veganskih jedi, ter večerni sprehod preko Waterloo Bridga in postanek v čudovitem predelu Covent Garden, kjer smo lahko občudovali poulične umetnike. Skok na avtobus in vožnja skozi mesto v smeri domovanja je počasi zaokrožila aktivnosti petkovega dne.

5. DAN

Kljub temu da se naše tokrat odmerjene ure v Londonu počasi iztekajo, smo za zadnji dan pripravili super plan. Začeli smo z zajtrkom in malce kasnejšim odhodom. Danes v družbi dežnih kapljic in temu primerno opremljeni smo se odpravili v smeri British Museuma. Le nekaj postaj z našo ‘devetnajstko’, par korakov in že smo bili pred načrtovano destinacijo. Rezervacija vstopnic na predvečer se nam je pošteno obrestovala, saj se je okoli stavbe muzeja vila dolga vrsta obiskovalcev. Mi pa smo se precej zvezdniško kar sprehodili mimo. Vzeli smo si debeli dve uri za raziskovanje in odkrivanje znamenitosti, ki so nabrane v številnih dvoranah muzeja. Po izdatni merici kulture je sledi obed v preverjeni restavraciji Spagetthi House. In zadnje popoldne smo namenili še tistim zadnjim obiskom trgovin na tako opevani Oxford Street. Mnogo več časa bi še lahko porabili za pohajkovanje naokoli, a ura nas je priganjala, saj nas je čakal še ogled muzikala ‘A Chorus Line’. Gledališču primerno opravljeni smo se podali v smeri teatra ‘Sadler’s Wells’.
Dve uri sta minili tik-tak in verjamem, da je bilo navdušenje naših plesalk vsaj tolikšno (če ne večje… o tem bomo slišali kaj več jutri), kot smo bili nad predstavo očarani spremljevalci (Barbara, Matic, Danijel). Še postanek v bližnjem grocery storu in naš zadnji večer v Londonu se je počasi iztekal. Polni vtisov smo si voščili le še lahko noč in mirne sanje.

6. DAN

Še zadnji zajtrk ob našem tokratnem obisku Londona in kot vse dni, je bila tudi danes izbira nadvse pestra: različni toasti (beli, polnozrnati, pirini), bagels (klasični, s semeni), kruhki, bombice, žemljice, maslo in marmelade različnih okusov, sladki (čokoladni, lešnikov, arašidov) in slani namazi (avokadov, sirni), salame in siri, različni jogurti in kosmiči, vloženo in sveže sadje, rogljiči pestrih okusov, klobasice, gobice, fižol, jajčka na več načinov … Povratek v sobe in končna priprava (sebe in kovčkov) za pot nazaj proti domu.
Majhen šum v komunikaciji glede avtobusnega prevoza do letališča nam je nudil še dodatno urico, ki smo jo sproščeno preživeli v bližnjem parku, na toplem nedeljskem soncu. Dobra ura vožnje do letališča nam je hitro minila in že smo stali tik pred vhodom v letališko stavbo. Znotraj nje pa še kratek postanek v ‘food courtu’ in nadaljevanje do vseh kontrol in pregledov, ki jih je pač potrebno opraviti. Nabiranje tovrstnih izkušenj je dobra popotnica tudi za vsa prihodnja popotovanja naših deklet.
Zbor in sprehod mimo vseh trgovin, ki jih premore letališče Stansted, vožnja z letališkim shuttlom do pravega gate-a in že smo čakali v vrsti za vstop na letalo. Z nekaj zamude smo poleteli tudi tokrat z Lauda Air proti Zagrebu. Miren let, prav tako pristanek. Še zahvala našemu pilotu ob izstopu iz letala, opravljene še zadnje formalnosti na letališču in že smo na avtobusu, prešerno nasmejani, na poti v objem staršem.