70-letnica PZS in priznanja Kazini

25. septembra 2024 je Plesna zveza Slovenije praznovala 70. obletnico delovanja. Visok jubilej so obeležili na svečani prireditvi, ki so jo pripravili v športni dvorani v Podčetrtku. Na prireditvi so se z besedo, pesmijo in plesom sprehodili skozi bogato zgodovino, vse od nastanka Plesne zveze Slovenije do danes.

“To, o čemer so snovalci Plesne zveze Slovenije pred 70 leti sanjali, je danes realnost,” je povedal predsednik zveze Jadran Živković. Ob ustanovitvi so zvezo sestavljala štiri društva, danes jih je več kot 80.

Število plesalcev v Sloveniji raste, zelo vidni pa so tudi tekmovalni dosežki zveze, ki so ples popeljali do športne zvrsti, ki jo priznava tudi Mednarodni olimpijski komite Slovenije.

Velik del širjenja kulture plesa in tekmovalnih presežkov je bila v zadnjih desetletjih tudi Kazina. Ob 70-letnici so to prepoznali na zvezi in podelili posebno priznanje vodji Plesne šole Kazina Silvestri Perčič za razvoj in promocijo slovenskega plesa znotraj in zunaj okvirjev PZS na nacionalni in mednarodni ravni. Naš Danijel Mišon je od Zveze plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije prejel Jenkovo priznanje za doprinos pri razvoju plesne dejavnosti v Sloveniji in tujini.